Sabtu, 22 Ogos 2009

WAHNUAR واحنوار الممفني: Bulan Puasa atau Pesta makanan.

WAHNUAR واحنوار الممفني: Bulan Puasa atau Pesta makanan.

Mengapa aku benci cerita hantu.


Cerita lama:

Sebenarnya aku tidak berapa suka dengan cerita-cerita hantu Samaada cerita itu dari media cetak, atau media letronik atau dari apa-apa media sekalipun. Dengar dari lisan pun aku tidak suka. Secara lisan, paling aku tidak suka. AKU BENCI.

Aku akan lari kalau ada orang bercerita tentang hantu. Kalau aku tidak dapat lari, aku akan tutup telinga aku dengan apa sahaja, asalkan aku tidak dapat dengar.
Mengapa aku sangat takut dengan cerita hantu. Adakah aku seorang yang pengecut atau yang ringan sikit digelar penakut. Aku tidak kisah, mereka panggil apa sekali pun. Ia tidak menjdi kudis pada diriku.
Sebenarnya jawapan kepada persoalan mengapa aku sangat benci mendengar cerita-cerita hantu ini banyak. Tetapi aku tidak dapat memberi jawapan kepada persoalan ini sekarang. Ia memerlukan kebenaran dari pihak yang lebih senior.

Akan aku beri jawapannya di entri yang akan datang.
Tunggulah. Bulan puasa ini dikatakan bahawa semua syaitan dikurung dan tidak boleh menggoda manusia. Tapi mengapa manusia masih lagi membuat kerja-kerja yang sangat dilarang oleh Allah swt ? Siapa yang menggoda mereka. Hantu atau syaitan jenis apakah itu. Sama-samalah kita fikirkan.
Semoga kita tidak dikacau dan digoda oleh hantu-hantu atau syaitan lain.

Jumaat, 21 Ogos 2009

Pantun Melayu:


ku himpunkan serumpun buluh,
untuk ku isi pulut bekalan;
ku hulurkan jari sepuluh,
ku mohon maaf segala kesalahan.
###############################

anak beruk ditepi padang,
anak tupai di atas peti,
biar rupaku buruk dipandang,
asalkan pandai mengambil hati.
#####################